2009-09-19

Browsere moderne

Browserele web moderne (ultimile versiuni) știu să genereze caracterele lipsă din fonturi atunci când pagina web o cere.

Am decis să testez această funcționalitate pe un sistem Windows XP SP2, cu setările implicite (Engleză SUA), și fără actualizări. În special am urmărit cum se descurcă cu caracterele ș și ț cu virgulă, care lipsesc din fonturile cu care vine Windows XP SP2 (pentru mai multe informații a se vedea pagina lui Cristian Secară ș-uri și ț-uri). Ulterior am testat și sistemul de operare Windows 7.

Pagina de test conține o pangramă (Muzicologă în bej, vând whisky şi tequila, preţ fix.) scrisă cu familiile implicite de fonturi serif, fără serif și monospațiat în forma normală și cursivă. Setul de caractere setat a fost UTF-8.

Microsoft Internet Explorer 6


Microsoft Internet Explorer 7


Microsoft Internet Explorer 8


Mozilla Firefox 3.5.3


Google Chrome 3.0


Opera 10.0


Safari 4.0.3


Internet Explorer 6 a fost luat drept referință. Mozilla Firefox s-a descurcat cel mai bine la famillile de fonturi serif și fără serif în forma normală, forma cursivă și cea monospațiată a caracterelor ș și ț nu se integrează foarte bine cu restul caracterelor.

Pentru a repara problema caracterelor ș și ț în fonturile serif și fără serif Microsoft în luna Mai 2007 a scos un pachet de actualizare a unor fonturi din sistemele de operare Windows XP și Windows Vista.

Familia de fonturi monospațiate nu a beneficiat de o actualizare, a se vedea captura de ecran de mai jos:

Microsoft Internet Explorer 8 (cu pachetul de fonturi actualizate)Windows 7 beneficiază de fonturi monspațiate care conțin caracterele ș și ț, a se vedea captura de ecran de mai jos:Captura de ecran de mai sus arată o problemă în Internet Explorer 8 din Windows 7, problemă cu varianta implicită a fontului serif. Setarea "clear type" a fost activată, dar dintr-un motiv necunoscut textul este afișat foarte prost.

Mozilla Firefox 3.5.3 afișează corect caracterele ș și ț rulând pe Windows 7:Google Chrome 3.0 afișează corect caracterele ș și ț rulând pe Windows 7:Safari 4.0.3 afișează corect caracterele ș și ț rulând pe Windows 7:Opera 10.0 afișează corect caracterele ș și ț rulând pe Windows 7:Concluzie: în Windows 7 problema caracterelor ș și ț cu virgulă este deja rezolvată.

2 comments:

Unknown said...

Problema fusese rezolvată, de fapt, încă din XP prin acel frumos, colosal botezat Bulgarian and Romanian European Union Update. Vista include acest update care, în fapt, nu face decît să completeze cele 2 x 2 = 4 caractere lipsă în română (și 2 x 1 = 2 în bulgară).
Nu pricep de ce se amestecă fonturile în Safari 4.x, dar asta e deja altă poveste.

Unknown said...

@ Cattus Thraex: parțial adevărat.

Unu, actualizarea pentru XP nu conține Courier New, de aceea o pagină care are pasaje scrise cu font monospațiat va fi afișată cu găuri pe un XP cu IE6 chiar și cu acea actualizare (uite de exemplu fereastra asta în care scriu acum).

Doi, mai sunt și alte fonturi utile, lumea nu se rezumă doar la Arial, Times New Roman, Trebuchet și Verdana. De la Vista încoace toate fonturile instalate implicit și care adresează alfabetul latin sunt complete din punctul nostru de vedere (că așa mai sunt unele incomplete care au ca țintă zona de limbă arabă).

Cristi