2009-09-19

Browsere moderne

Browserele web moderne (ultimile versiuni) știu să genereze caracterele lipsă din fonturi atunci când pagina web o cere.

Am decis să testez această funcționalitate pe un sistem Windows XP SP2, cu setările implicite (Engleză SUA), și fără actualizări. În special am urmărit cum se descurcă cu caracterele ș și ț cu virgulă, care lipsesc din fonturile cu care vine Windows XP SP2 (pentru mai multe informații a se vedea pagina lui Cristian Secară ș-uri și ț-uri). Ulterior am testat și sistemul de operare Windows 7.

Pagina de test conține o pangramă (Muzicologă în bej, vând whisky şi tequila, preţ fix.) scrisă cu familiile implicite de fonturi serif, fără serif și monospațiat în forma normală și cursivă. Setul de caractere setat a fost UTF-8.

Microsoft Internet Explorer 6


Microsoft Internet Explorer 7


Microsoft Internet Explorer 8


Mozilla Firefox 3.5.3


Google Chrome 3.0


Opera 10.0


Safari 4.0.3


Internet Explorer 6 a fost luat drept referință. Mozilla Firefox s-a descurcat cel mai bine la famillile de fonturi serif și fără serif în forma normală, forma cursivă și cea monospațiată a caracterelor ș și ț nu se integrează foarte bine cu restul caracterelor.

Pentru a repara problema caracterelor ș și ț în fonturile serif și fără serif Microsoft în luna Mai 2007 a scos un pachet de actualizare a unor fonturi din sistemele de operare Windows XP și Windows Vista.

Familia de fonturi monospațiate nu a beneficiat de o actualizare, a se vedea captura de ecran de mai jos:

Microsoft Internet Explorer 8 (cu pachetul de fonturi actualizate)Windows 7 beneficiază de fonturi monspațiate care conțin caracterele ș și ț, a se vedea captura de ecran de mai jos:Captura de ecran de mai sus arată o problemă în Internet Explorer 8 din Windows 7, problemă cu varianta implicită a fontului serif. Setarea "clear type" a fost activată, dar dintr-un motiv necunoscut textul este afișat foarte prost.

Mozilla Firefox 3.5.3 afișează corect caracterele ș și ț rulând pe Windows 7:Google Chrome 3.0 afișează corect caracterele ș și ț rulând pe Windows 7:Safari 4.0.3 afișează corect caracterele ș și ț rulând pe Windows 7:Opera 10.0 afișează corect caracterele ș și ț rulând pe Windows 7:Concluzie: în Windows 7 problema caracterelor ș și ț cu virgulă este deja rezolvată.
Post a Comment