2010-09-21

(ro) Diacritice pe HTC Leo

De curând am intrat în posesia unui telefon HTC Leo (zis și HTC HD2), telefon care are ca sistem de operare Windows Mobile 6.5.

Windows Mobile 6.5 nu poate afișa corect diacriticele românești, în special ș și ț cu virgulă. La introdus diacritice de la tastatură HTC HD2/Leo permite introducerea lui â, î, ş și ţ (varianta cu sedilă), dar lipsește ă.

Diacriticele se introduc după ce se ține apăsată tasta a, i, s, respectiv t, după care se aleg din meniul prezentat. În practică mie mi s-a părut destul de greoi să țin apăsată tasta și apoi să aleg din meniu.

Pentru a repara problema afișării diacriticelor am făcut un cab cu fontul Droid, font care este oferit de Google sub o licență care permite redistribuirea liberă. Fontul original Droid duce lipsa lui ț, am folosit o variantă modificată.

Pentru problema introducerii diacriticelor am făcut un cab cu modificări aduse aranjamentului de taste implicit (două fișiere xml, unul pentru modul portret și unul pentru modul peisaj). Diacriticele se introduc direct ținând apăsat tastele a, q, i, s, t.

Numerele și restul de simboluri care se introduceau în mod direct ținând apăsat tastele sunt accesibile din meniu. Am adăugat în mod implicit simbolul € pe tasta f, simbolul $ este accesibil din meniu.

Rezultatul se află în captura de mai jos:


Caburile se află aici: DroidFonts.cab, respectiv htc_leo_keyboard.cab. Ar mai fi de menționat faptul că este necesar un restart al telefonului, că s-ar putea să meargă doar pe HTC Leo și că nu funcționează cu T9.

Edit Am făcut o nouă versiune de htc_leo_keyboard.cab, versiune care nu mai are caracterul "â" și pe tasta "a" (în modul portret nu mai încăpea meniul pe ecran). De asemenea am inversat $ cu € pe tastatura numerică.

Spor la tastat.

1 comment:

Doru Rus said...

Salut.
Am citit articolul tău.
Crezi ca ar fi posibil să fie doar înlocuit a cu tilda cu ă?