2012-03-23

(ro) Kmkz sunt în față!

Săptămânalul Kamikaze și-a schimbat înfățișarea în mediul electronic. Am făcut câteva teste pe tableta HP TouchPad rulând Android 2.3 (Cyanogen Mod).

Android este unul dintre sistemele de operare, foarte utilizate pe dispozitivele mobile, care nu poate afișa ț-ul cu virgulă.

Săptămânalul Kamikaze este unul dintre singurele săptămânale scrise în preponderență cu diacriticele corecte (ș și ț cu virgulă). Versiunea precedentă a ediției online se vedea astfel (în Firefox):


Se pot observa cu ușurință pătrățelele de unde lipsește ț-ul. Varianta actuală arată astfel (tot în Firefox):


Noua variantă arată cu mult mai bine, aproape perfect dacă n-ar fi fost pătrățelele din colțul stânga jos.

Dar de ce se văd restul de ț? Kamikaze este primul săptămânal din România care folosește tehnica @font-face de afișare a diacriticelor, tehnică pe care am descris-o în articolul Browsere Moderne II (29.04.2010), tehnică care implică descărcarea unui font de pe situl Kamikaze și folosirea lui de către browser pentru a randa pagina.

Kamikaze folosește familia de fonturi Futura. Mai jos avem un fragment din codul CSS:
@font-face {
  font-family: 'FuturaRoCEPlain';
  src: url('fonts/futura/futuraroce-webfont.eot');
  src: url('fonts/futura/futuraroce-webfont.eot?#iefix') format('embedded-opentype'),
    url('fonts/futura/futuraroce-webfont.woff') format('woff'),
    url('fonts/futura/futuraroce-webfont.ttf') format('truetype'),
    url('fonts/futura/futuraroce-webfont.svg#FuturaRoCEPlain') format('svg');

  font-weight: normal;
  font-style: normal;
}
Capturile de ecran de mai sus au fost făcute cu Firefox 10.0.3. Am testat și alte browsere, precum:

Browserul implicit cu care vine Android 2.3 (bazat pe motorul Webkit):
 
Dolphin 7.6.0 (bazat pe motorul Webkit)


Opera 12.00

La browserele de mai sus s-a afișat inițial versiunea mobilă a saitului, versiune care nu vine cu o protecție la diacritice, și ț-ul lipsă lovește din plin. În principiu versiunea mobilă a unui sait este o versiune mult mai „ușoară”, pentru a fi descărcată repede peste o conexiune 3G.

Pentru versiunea mobilă s-ar fi putut folosi tehnica de detecție a diacriticelor problematice prezentată în articolul Diacriticele și internetul (30.10.2010). Scriptul diacritice.js (varianta „compilată”) are doar 1.5KB, față de futuraroce-webfont.ttf care are 24KB în mărime.

Se pare că Opera este singurul browser care a respectat directiva @font-face peste tot, nu se văd pătrățele deloc în varianta „desktop”.

Am menționat faptul că săptămânalul Kamikaze este scris în preponderență cu diacriticele corecte deoarece există și articole scrise cu diacriticele vechi. Vezi captura de ecran de mai jos:


Diacriticele vechi nu au fost incluse în fontul FuturaROCE și ele sunt „emulate” folosind un alt font, iar rezultatul este urâțel pe mașina mea cu Windows 7.

Diacriticele vechi sunt introduse de obicei cu aranjamentul de tastatură „Legacy” din Windows (prezent de la Windows 3.11 încoace)  Pentru cei familiarizați cu acest aranjament am creat un aranjament identic, dar care are diacriticele vechi schimbate cu cele noi.

Pachetul de instalare universal pentru Windows XP, Vista, 7, 32 sau 64 de biți, poate fi descărcat de aici: legacy_fixed (202 KB). Pachetul de instalare este semnat digital, pentru mai multă siguranță :)
Am creat acest aranjament de tastatură folosind Microsoft Keyboard Layout Creator 1.4, iar dezinstalarea se face din „Control Panel -> Add Remove Programs” și acolo căutați după „Romanian (Legacy) - Fixed”.

Kamikaze sunt în fața competiției și sper să dea un exemplu presei online românești! Textele se scriu cu diacriticele corecte în Web 2.0!

P.S.

Am făcut un filmuleț în care prezint instalarea „progrămelului” legacy_fixed.exe pe un Windows XP fără fonturile actualizate.2 comments:

Ravu said...

Salut, bun articol. Am o singura completare: gsp.ro foloseste @font-face cu diacriticele corecte de mai bine de un an.

Cristian said...

La ce bun folosesc @font-face dacă scriu tot cu sedile?

Expresia brânză bună în burduf de câine se aplică foarte bine la gsp.ro

Redactorii de acolo ar trebui să instaleze toți pachetul de instalare din articol "legacy_fixed.exe"