2012-04-19

(ro) Tastaturi românești II

În articolul Tastaturi românești am trecut în revistă oferta marilor firme de calculatoare Dell, HP, Lenovo, și Acer cu privință la tastatura românească.

Nici una din marile firme nu avea în ofertă o tastatură conformă standardului românesc  SR-13392:2004, standard implementat de Microsoft o dată cu Windows Vista.

În articol nu am analizat și oferta firmei Fujitsu, cu toate că am menționat că Fujitsu Siemens avea în ofertă o tastatură cu primul standard românesc de tastatură SR-13392:1998.

Ei bine firma Fujitsu are în ofertă o tastatură conformă standardului românesc SR-13392:2004, și anume KB400 RO, pe numele ei complet S26381-K551-L433. Tastatura KB400 RO poate fi cumpărată de la 8.33€ conform geizhals

Pe forumul sitului secarica.ro dorin a publicat câteva poze cu această tastatură, poze pe care le-am inclus mai jos:


Chiar dacă observăm că tastatura are ș și ț cu sedilă și că ă-ul nu are căciulița prea rotundă, avem de-a face cu o tastatură conform standardului, poate firma Fujitsu va corecta acest sughiț într-o versiune ulterioară.

Din păcate avem de-a face doar cu aranjamentul primar, nu și cu cel secundar (cel care generează diacriticele ținând apăsată tasta AltGr), aranjament pe care eu îl prefer.

Nu ne rămâne decât să ne înclinăm în fața firmei Fujitsu, prima mare firmă de calculatoare care produce tastaturi conform standardului românesc!

P.S.  Cristian Secară a observat că tastatura Fujitsu de mai sus este conformă cu primul standard românesc de tastatură, și anume cu SR-13392:1998, și nu cu cel din 2004.

Principala diferență față de cel din 2004 este că ; și : sunt accesibile doar cu AltGr pe pozițiile din US English (iar în cel din 2004 sunt și cu Shift pe , și . în detrimentul < și >), iar ghilimelele românești sunt pe nivelul 3 și 4 (iar în cel din 2004 pe nivelul 1 și 2 în detrimentul ` și ~). În rest în 2004 sunt doar completări sau precizări, nu modificări.

Cele de Siemens/Fujitsu au și ceva în plus față de standardul strict din 1998, anume accentele de tip tastă moartă (mai puțin pe 0). Cea de la Fujitsu văd că are și o problemă, anume Alt din dreapta scrie doar Alt (în loc de AltGr ca la orice tastatură europeană).
Destul de jenant ca după opt ani de la publicarea standardului, nu există o firmă care să aibă în ofertă tastaturi conforme cu standardul SR-13392:2004 (ambele aranjamente), mai ales că tastaturile conforme aranjamentului secundar (Romanian Programmers) pot înlocui cu succes toate tastaturile English-US existente pe piața românească.

Ca exercițiu deschideți linkurile de mai sus în două file/taburi și alternați între ele, nu există nicio diferență în afara faptului că AltGr este Alt în aranjamentul English-US.

Actualizare Octombrie 2013

Pentru cei care își doresc o tastatură Română Standard sau Română Programatori și sunt dispuși să plătească un pic mai mult (~170€) le recomand să citească articolul Tastatura RO-PRO. Pe scurt este vorba de o tastatură mecanică WASD la comandă. Tastatura este superbă, o recomand cu căldură.

3 comments:

Mădălin said...

dar LAPTOPURI cu tastaturi romanesti UNDE gasesc, fratilor ? ca am innebunit de 2 zile cautand, si singura firma la care-am vazut, HP, nu produce laptopuri cu ecran mat, ci numai glossy :((
Va rog ajutati-ma (raspuns pe mail privat), ca am nevoie urgent !

Cristian said...

Nu cred că am văzut laptopuri HP cu tastatură românească. Sunt curios ce standard au folosit pentru tastatură.

Singurul laptop pe care l-amv ăzut cu tastatură românească conformă standardului SR 13392:2004 - a fost de la Toshiba.

Din păcate doar cu aranjamentul primar, care nu este pe gustul meu, dar totuși conform cu standardul românesc.

Merită să încerci să contactezi Toshiba România și să-i întrebi.

Mădălin said...

salut, merci de replica
- laptopuri HP cu diacritice se afla in magazinele Flanco, am vazut eu cu ochii mei zilele astea: Compaq Presario si chiar HP Pavilion
- unde mai pot sa gasesc acel laptop de la Toshiba de care spui ? Eu am sunat azi la ei, si mi-au spus ca Toshiba nu mai produce laptopuri cu diacritice ro, desi au facut in trecut :((