Rezultatele nu au fost foarte bune, caracterele lipsă arată corespunzător dar nu se integrează cu restul textului.
În acest articol voi testa browserele folosind pagini web conținând fonturi stocate pe server (înglobate), fonturi care conțin caracterele ș și ț cu virgulă. Am ales familia de fonturi "DejaVu Sans" deoarece poate fi distribuită liber (familie de fonturi folosită pe sistemul de operare Linux, distribuită și în suita de software birotic "Open Office")
Un font poate fi înglobat într-o pagină web folosind directiva CSS @font-face. Toate browserele suportă fonturile în format „TrueType (.ttf)”, excepție făcând Internet Explorer care suportă formatul „Embedded OpenType (.eot)”. Am convertit fonturile din formatul „TrueType” la formatul „Embedded OpenType” folosind ttf2eot. Un exemplu de cum se folosește @font-face se găsește aici.
Paginile de web folosite la testarea browserelor sunt: pangrama (codată UTF-8), pangrama-latin10 (codată ISO-8859-16), respectiv versiunile pentru Internet Explorer: pangrama-ie și pangrama-ie-latin10
Rezultatele obținute pe sistemul de operare Windows XP SP2, fără fonturi actualizate, și fără a avea familia de fonturi „DejaVu Sans” instalată local în sistemul de operare sunt:
- Internet Explorer 6: UTF-8, ISO-8859-16
- Internet Explorer 7: UTF-8, ISO-8859-16
- Internet Explorer 8: UTF-8, ISO-8859-16
- Mozilla Firefox 3.6.3: UTF-8, ISO-8859-16
- Chrome 4.1: UTF-8, ISO-8859-16
- Opera 10.52: UTF-8, ISO-8859-16
- Safari 4.1: UTF-8, ISO-8859-16
Toate browserele de mai sus afișează pagina codată UTF-8 perfect, pagina codată ISO-8859-16 este afișată incorect doar de către Internet Explorer.
Internet Explorer începând cu versiunea 7 suportă codarea ISO-8859-16, dar din păcate parțial. Am raportat problema la Microsoft #554861 - ISO-8859-16 codepage support.
Un dezavantaj al fonturilor incluse în pagina web poate fi mărimea lor (aproximativ 3 Mbytes), deoarece trebuie descărcate de pe server la accesare. Acest dezavantaj poate fi redus prin stocarea fonturilor, de către browser, pentru accesări ulterioare.
Am arătat că se pot afișa pagini web, care conțin diacriticele corecte, pe sistemul de operare Windows XP, singura condiție este ca utilizatorul să ruleze un browser care suportă directiva CSS @font-face. Aici găsiți o listă cu aceste browsere.
Actualizare Google a lansat serviciul Google Font Directory, serviciu care oferă fonturi pentru „toată lumea”. Tehnic @font-face este folosit, dar indirect, sub o formă care merge pe toate browserele.
Am făcut pagini de test pentru toate fonturile din Google Font Directory, din păcate foarte multe dintre ele au probleme cu diacriticele. Puteți vota pentru sugestia făcută de mine, poate Google va lua măsuri și va repara problema cu diacriticele.